produse bio
Articole

Produse Bio – alegerea numarul 1 la Veganzza

În zilele noastre, supermarketurile oferă soiuri abundente de fructe și legume. Într-o varietate abundentă, există numeroase categorii pentru fiecare în parte. Marea majoritate dintre noi aleargă către produse Bio, sănătoase.

Inițial, în timp ce cumpăr în supermarketuri, obișnuiesc să mă întreb, de ce doar adăugarea de etichete bio unui produs îi creste costul cu 30-50% decât un produs non-bio? Sunt aproape sigură să și voi gândiți la fel.

Și cu asta, mintea noastră tinde să creadă că produsele Bio sunt mai nutritive decât cele convenționale, desigur, aceasta este psihologia umană – mai scump înseamnă calitate mai bună.

Așadar, m-am gândit să-mi ofer niste răspunsuri pe care vreau să le împărtășesc cu voi, astfel încât să decideți ce este mai bun pentru voi…

Produse Bio – ce sunt ele mai exact?

Înainte de a vorbi despre produse Bio și produsele secundare ale acestuia, trebuie să definim și ecologic și eco, pentru a evita confuziile ulterioare. Ei bine, Eco și Organic sunt ambele sinonime pentru Bio. Ceea ce înseamnă că toate cele 3 cuvinte Bio, Eco și Organic înseamnă exact același lucru și sunt definite în dicționar ca produse care implică producție fară utilizarea de îngrășăminte chimice, pesticide sau alte substanțe chimice artificiale.

Astfel se realizează agricultura ecologica, pe baza de substanțe derivate din resurse biologice regenerabile.

Acum că știm că Bio, Eco și Organic sunt la fel, să revenim la subiectul nostru principat: care este diferență cheie intre Bio și non-Bio.

Produse Bio - alegerea numarul 1 la Veganzza | Veganzza.ro

Photo by Chris Barbalis on Unsplash

Mituri vs. Fapte

  • Produsele bio sunt mai scumpe, asta înseamnă că sunt mai bune? 

Conform analizei științifice, alimentele bio au mai mulți compuși antioxidanți și niveluri scăzute de metale toxice și pesticide.

Asta pentru că, pentru că alimentul să fie etichetat Bio, trebuie să îndeplinească anumite cerințe. Unele dintre cerințele importante sunt că produsul trebuie să provină doar dintr-o ferma ecologica care susține diversitatea naturala, că nu poate fi tratat cu pesticide sau îngrășăminte sintetizate chimic și nici nu poate fi modificat genetic și nu poate conține aditivi inutili sau să fie supus unei prelucrări agresive.

Pentru ca alimentul să fie etichetat Bio, trebuie să îndeplinească anumite cerințe. Unele dintre cerințele importante sunt că produsul trebuie să provină doar dintr-o fermă ecologică care susține diversitatea naturală, că nu poate fi tratat cu pesticide sau îngrășăminte sintetizate chimic și nici nu poate fi modificat genetic și nu poate conține aditivi inutili sau să fie supus unei prelucrări agresive.

Toate aceste eforturi fac ca produsul alimentar să fie Bio. Deci, diferența majoră dintre cele două categorii Bio și non-Bio, este modul în care sunt crescute și cultivate. Alimentele bio sunt supuse unui proces aspru și obositor care implică toate modurile naturale și organice, folosind viermi de pământ și insecte ca sursă de pesticide pentru a evita orice boli sau daune culturii; de asemenea, folosind gunoi de grajd și gunoi de vacă ca îngrășăminte pentru a nu avea substanțe chimice implicate în procesul de cultivare, de asemenea, pentru a nu avea efecte adverse asupra mediului. În timp ce alimentele non-bio sunt produse de agricultura convențională cu utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor.

  •  Alimentele organice sunt într-adevăr mai prietenoase cu mediul?

Iată numai trei motive pentru care ar trebui să alegem să mâncam organic, dacă ne pasă atât de noi cât și de mediul înconjurător:

1) Practicile agricole agricole pot contribui la scăderea cantității de dioxid de carbon din aer. Conform “The Rodale Institute”, fiecare acru dedicat agriculturii ecologice poate elimina și depozita în jur de 7.000 de kilograme de dioxid de carbon în fiecare an. Asta înseamnă că, dacă ar fi să transformam toate cele 434 de milioane de acri de teren agricol din SUA în terenuri agricole ecologice, ar fi echivalentul cu a scapă de 217 milioane de mașini, ceea ce reprezintă aproximativ 1/3 din automobilele din lume. Încă nu v-am convins? Iată următoarele doua motive…

2) Agricultura ecologică consumă mai putina energie. Potrivit aceluiași  studiu, practicile agricole ecologice folosesc cu 30% mai puțină energie, mai puțină apă și, evident, nu folosesc pesticide. Gândiți-vă la toată energia necesară pentru producția și transportul pesticidelor și îngrășămintelor. Eliminarea pesticidelor nu este benefică numai pentru organism, ci și pentru mediu!

Am văzut, de asemenea, alte studii mai puțin stricte care estimează până la 50% mai puțin consum de energie în practicile agricole ecologice. De asemenea, produsele de fermă organică sunt adesea mai dispersate local decât produsele cultivate convențional. Agricultura ecologică ajută solul. Agricultura ecologică reduce poluarea apelor subterane prin interzicerea pesticidelor. În timpul agriculturii convenționale pesticidele intră în sursele noastre de apă și apoi ajung în casele noastre și în corpul nostru. Pesticidele adaugă și eroziunea solului, distrugând vitalitatea și productivitatea solului. Serviciul de cercetare agricolă a efectuat un studiu, care a arătat că „agricultura ecologică poate acumula materie organică a solului mai bine decât o poate face agricultura convențională până în prezent”

În studiul de urmărire, au descoperit mai mult carbon și azot în terenurile agricole organice decât în ​​terenurile convenționale. De asemenea, ei au descoperit că, în timp, agricultura ecologica a produs cu 18% mai mult porumb, deci producția este mai bogată.

Dacă nici până acum nu v-am convins să mâncați organic, atunci încercați următorul experiment: mergeți să cumpărați o portocală ecologică și o portocală obișnuită de la magazinul alimentar. Cojiți-le, apoi priviți-vă mâinile. Veți vedea singuri diferența despre care vorbesc.

Nu uitați că aceste principii nu se aplică numai produselor alimentare, ci și tuturor produselor. Utilizați produse de îngrijire și curățare a pielii organice, din aceleași motive. Folosind produse Bio încurajăm producătorii și îi sprijinim în dezvoltarea afacerii lor.

produse bio

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Să alegem produse bio pentru a ne hrăni?

Iată cațiva factori de luat în considerare:

Pesticidele: Cultivatorii convenționali folosesc pesticide pentru a-și proteja culturile împotrivă insectelor. Conform normelor, produsul organic are semnificativ mai puține reziduuri de pesticide decât cele convenționale, legume sau fructe.

Aditivii alimentari: reglementările organice interzic sau restrictioneaza sever utilizarea procesării aditivilor alimentari și agenților de fortificare utilizați în mod obișnuit în alimente non-organice, inclusiv conservanți artificial, îndulcitori, coloranți, arome și glutamat monosodic (MSG).

Gust: Unii oameni spun că pot simți diferența dintre alimentele organice și cele non-organice. Alții spun că nu găsesc nicio diferență. Gustul este o considerație subiectivă și personală.

Mediu: Unii oameni cumpără alimente ecologice din motive de mediu. Practici agricole ecologice sunt concepute pentru a beneficia de mediu prin reducerea poluării și conservarea calității apei și solului.

Cost: Produsele organice costă adesea mai mult decât cele non-organice. Prețurile mai mari se datorează practicilor agricole mai scumpe, reglementărilor guvernamentale mai stricte și randamentelor mai scăzute ale culturilor.

O alternativă pentru fructe și legume, „organice” ar fi să cumpărăm local, de la ferme sau mici producători locali. Însă asta nu înseamnă întotdeauna că aveți garanția unor produse ecologice. Un mare plus ar fi că achiziționați produse proaspete. Prospețimea are un impact direct asupra valorii nutriționale și a gustului. Un beneficiu suplimentar este acela de a cumpăra local sprijină economia locală. Practic, toată lumea și-ar putea îmbunătăți sănătatea mâncând mai multe legume și fructe, organice sau nu.

Când decideți să cumpărați produse ecologice, mai mulți factori sunt implicați. Nu are de beneficiat numai sănătatea voastră, ci și mediul.

Alegerea noastră la Veganzza este să lucrăm doar cu produse Bio, alese special pentru a desăvârși
gustul prajiturilor raw vegan.

Eu vă recomand să vă faceți alegerile pe baza factorilor care sunt importanți pentru voi.

Related Posts