In zilele noastre, supermarketurile ofera soiuri abundente de fructe si legume. Intr-o varietate abundenta, exista numeroase categorii pentru fiecare fructe si legume in parte. Marea majoritate dintre noi alearga catre produse Bio, sanatoase.
Initial, in timp ce cumpar in supermarketuri, obisnuiesc sa ma intreb, de ce doar adaugarea de etichete bio unui produs ii creste costul cu 30-50% decat un produs non-bio. Sunt aproape sigura sa si voi ganditi la fel.
Și cu asta, mintea noastra tinde sa creada ca produsele Bio sunt mai nutritive decat cele conventionale, desigur, aceasta este psihologia umana – mai scump inseamna calitate mai buna.
Asadar, m-am gandit sa-mi ofer niste raspunsuri pe care vreau sa le impartasesc cu voi, astfel incat sa decideti ce este mai bun pentru voi..
Produse Bio – ce sunt ele mai exact?
Inainte de a vorbi despre produse Bio si produsele secundare ale acestuia, trebuie sa definim si ecologic si eco, pentru a evita confuziile ulterioare. Ei bine, Eco si Organic sunt ambele sinonime pentru Bio. Ceea ce inseamna ca toate cele 3 cuvinte Bio, Eco si Organic inseamna exact acelasi lucru si sunt definite in dictionar ca produse care implica productie fara utilizarea de ingrasaminte chimice, pesticide sau alte substante chimice artificiale.
Astfel se realizeaza agricultura ecologica, pe baza de substante derivate din resurse biologice regenerabile.
Acum ca stim ca Bio, Eco si Organic sunt la fel, sa revenim la subiectul nostru principat: care este diferenta cheie intre Bio si non-Bio.
Mituri vs. Fapte
Produsele bio sunt mai scumpe, asta inseamna ca sunt mai bune?
Conform analizei stiintifice, alimentele bio au mai multi compusi antioxidanti si niveluri scazute de metale toxice si pesticide.
Asta pentru ca, pentru ca alimentul sa fie etichetat Bio, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte. Unele dintre cerintele importante sunt ca produsul trebuie sa provina doar dintr-o ferma ecologica care sustine diversitatea naturala, ca nu poate fi tratat cu pesticide sau ingrasaminte sintetizate chimic si nici nu poate fi modificat genetic si nu poate contine aditivi inutili sau sa fie supus unei prelucrari agresive.
Toate aceste eforturi fac ca produsul alimentar sa fie Bio. Deci, diferenta majora dintre cele doua categorii Bio si non-Bio, este modul in care sunt crescute si cultivate. Alimentele bio sunt supuse unui proces aspru si obositor care implica toate modurile naturale si organice, folosind viermi de pamant si insecte ca sursa de pesticide pentru a evita orice boli sau daune culturii; de asemenea, folosind gunoi de grajd si gunoi de vaca ca ingrasaminte pentru a nu avea substante chimice implicate in procesul de cultivare, de asemenea, pentru a nu avea efecte adverse asupra mediului. In timp ce alimentele non-bio sunt produse de agricultura conventionala cu utilizarea pesticidelor si ingrasamintelor.
Alimentele organice sunt intr-adevar mai prietenoase cu mediul?
Iata numai trei motive pentru care ar trebui sa alegem sa mancam organic, daca ne pasa atat de noi cat si de mediul inconjurator:
1) Practicile agricole agricole pot contribui la scaderea cantitatii de dioxid de carbon din aer. Conform “The Rodale Institute”, fiecare acru dedicat agriculturii ecologice poate elimina si depozita in jur de 7.000 de kilograme de dioxid de carbon in fiecare an. Asta inseamna ca, daca ar fi sa transformam toate cele 434 de milioane de acri de teren agricol din SUA in terenuri agricole ecologice, ar fi echivalentul cu a scapa de 217 milioane de masini, ceea ce reprezinta aproximativ 1/3 din automobilele din lume. Inca nu v-am convins? Iata urmatoarele doua motive…
2) Agricultura ecologica consuma mai putina energie. Potrivit aceluiasi studiu, practicile agricole ecoogice folosesc cu 30% mai putina energie, mai putina apa si, evident, nu folosesc pesticide. Ganditi-va la toata energia necesara pentru productia si transportul pesticidelor si ingrasamintelor. Eliminarea pesticidelor nu este benefica numai pentru organism, ci si pentru mediu!
Am vazut, de asemenea, alte studii mai putin stricte care estimeaza pana la 50% mai putin consum de energie in practicile agricole ecologice. De asemenea, produsele de ferma organica sunt adesea mai dispersate local decat produsele cultivate conventional. Agricultura ecologica ajuta solul. Agricultura ecologica reduce poluarea apelor subterane prin interzicerea pesticidelor. In timpul agriculturii conventionale pesticidele intra in sursele noastre de apa si apoi ajung in casele noastre si in corpul nostru. Pesticidele adauga si eroziunea solului, distrugand vitalitatea si productivitatea solului. Serviciul de cercetare agricola a efectuat un studiu, care a aratat ca „agricultura ecologica poate acumula materie organica a solului mai bine decat o poate face agricultura conventionala pana in prezent”
In studiul de urmarire, au descoperit mai mult carbon si azot in terenurile agricole organice decat in terenurile conventionale. De asemenea, ei au descoperit ca in timp, agricultura ecologica a produs cu 18% mai mult porumb, deci productia este mai bogata.
Daca nici pana acum nu v-am convins sa mancati organic, atunci incercati urmatorul experiment: mergeti sa cumparati o portocala ecologica si o portocala obisnuita de la magazinul alimentar. Cojiti-le, apoi priviti-va mainile. Veti vedea singui diferenta despre care vorbesc.
Nu uitati ca aceste principii nu se aplica numai produselor alimentare, ci si tuturor produselor. Utilizati produse de ingrijire si curatare a pielii organice, din aceleasi motive. Folosind produse Bio incurajam producatorii si ii sprijinim in dezvoltarea afacerii lor.
Sa alegem produse bio pentru a ne hrani?
Iata cativa factori de luat in considerare:
Pesticidele: Cultivatorii conventionali folosesc pesticide pentru a-si proteja culturile impotriva insectelor. Conform normelor, produsul organic are semnificativ mai putine reziduuri de pesticide decat cele conventionale, legume sau fructe.
Aditivii alimentari: reglementarile organice interzic sau restrictioneaza sever utilizarea procesarii aditivilor alimentari si agentilor de fortificare utilizati in mod obisnuit in alimente non-organice, inclusiv conservanti artificial, indulcitori, coloranti, arome si glutamat monosodic (MSG).
Gust: Unii oameni spun ca pot simti diferenta dintre alimentele organice si cele non-organice. Altii spun ca nu gasesc nicio diferenta. Gustul este o consideratie subiectiva si personala.
Mediu: Unii oameni cumpara alimente ecologice din motive de mediu. Practici agricole ecologice sunt concepute pentru a beneficia de mediu prin reducerea poluarii si conservarea calitatii apei si solului.
Cost: Produsele organice costa adesea mai mult decat non-organice. Preturile mai mari se datoreaza practicilor agricole mai scumpe, reglementarilor guvernamentale mai stricte si randamentele mai scazute ale culturilor.
O alternativa pentru fructe si legume, „organice” ar fi sa cumparam local, de la ferme sau mici producatori locali. Insa asta nu inseamna intotdeauna ca aveti garantia unor produse ecologice. Un mare plus ar fi ca achizitionati produe proaspete. Prospetimea are un impact direct asupra valorii nutritionale si a gustului. Un beneficiu suplimentar este acela de a cumpara local sprijina economia locala. Practic, toata lumea si-ar putea imbunatati sanatatea mancand mai multe legume si fructe, organice sau nu.
Cand decideti sa cumparati produse ecologice, mai multi factori sunt implicati. Nu are de beneficiat numai sanatatea voastra, ci si mediul.
Alegerea noastra la Veganzza este sa lucram doar cu produse Bio, alese special pentru a desavarsi gustul prajiturilor raw vegan.
Eu va recomand sa va faceti alegerile pe baza factorilor care sunt importanti pentru voi.