Prajituri raw vegan
Articole

Prajituri raw vegan si dulciuri traditionale

In articolul de astazi vom vorbi despre prajituri raw vegan – un deliciu inca necunoscut multora dintre noi – o noutate in raport cu deserturile care parfumau bucataria bunicii atunci cand eram copii.

Cei mai mulți dintre noi se bucura zilnic de un desert, fie ca este vorba de prajituri, inghetata, biscuiti, felii de tort, bomboane. Dar, oricat de mult ne-ar bucura gustul acestora, stim cu totii ca dulciurile traditionale nu sunt cele mai sanatoase. Intre zaharul rafinat si lipsa nutrientilor, singurul lucru incontestabil care poate fi atribuit acestora este gustul lor.

Dar daca ar exista o modalitate de a face deserturile cel puțin mai sanatoase, pastrand, insa, gustul delicios?

Si aici intra in scena deserturile crude sau raw vegan! ?

Deserturile raw vegan sunt exact ceea ce spune numele lor: dulciuri care nu contin produse de origine animala si care nu au fost trecute printr-un proces termic de preparare. Din ce in ce mai „celebrele” dulciuri fara cele patru ingrediente: gluten, zahar, lactoza si oua. Ca parere personala, cea mai potrivita abordare pentru a pregati un desert nepreparat termic este folosirea ingredientelor certificate organic, lucru pe care-l sustinem in practica laboratorului Veganzza. Desi mai scumpe, acestea ofera o experienta diferita. Cel mai des puse la treaba sunt: nucile de caju, migdalele, nuca romaneasca, nucile pecan, fulgii de cocos, curmalele. Diferite superalimente, precum pudra de cacao, carobul, maca, lucuma, uleiul de cocos, untul de cacao. Toate, in stare cruda fiind, furnizeaza corpului nostru si nutrienti, pe langa gust. Toate pentru prajituri raw vegan cu un gustul desavarsit. De ce ecologic, organic, bio? Pentru ca sistemul nostru sa nu isi mai piarda timpul cu metabolizarea insecticidelor, pesticidelor si ale altor „ide” care se gasesc in culturile conventionale. Sa isi ia cat mai usor ce are nevoie din fiecare imbucatura in parte.

De ce prajituri raw vegan?

Chiar daca sunt gatite, deserturile vegane au deja un plus fata de dulciurile non-vegane, deoarece nu contin niciun produs de origine animala. Desi ouale si produsele lactate reprezinta o baza a dietei celor mai multi dintre noi, ele pot prezenta riscuri multiple pentru sanatate, mai ales atunci cand sunt consumate in exces. Cu atat mai pretioase sunt deserturile neprocesate termic.

Din ce in ce mai des se aduce in discutie importanta alimentelor crude in dieta noastra, pentru ca s-a stabilit ca preparearea excesiva a alimentelor face ca enzimele, vitaminele si mineralele sa dispara din structura alimentului. Enzimele, esentiale pentru digestia noastra, isi inceteaza activitatea cand alimentele sunt incalzite peste 40ºC. Lipsa enzimelor din dieta noastra poate produce, pe langa o digestie lenta, imbatranirea corpului si aparitia bolilor aferente acesteia. Prezenta enzimelor este, poate, principalul factor pentru care alimentele crude sunt promotoare ale unei sanatati bune.

Dulciuri raw
Deserturi raw

Alte beneficii ale deserturilor raw-vegane 

Deserturile vegane crude sunt benefice prin faptul ca acestea nu contin, de obicei, ingrediente prelucrate, ceea ce inseamna ca nu exista zahar rafinat, potentiatori de culoare sau arome, afanatori si alte ingrediente daunatoare. In timp ce meritele alimentelor vegane si crude raman controversate, daunele semnificative pe care le prezinta consumul de zaharul rafinat sunt recunoscute pe scara larga. Un aport ridicat de zahar poate duce la foarte multe probleme, de la diabet si cancer, la caria dentara si schimbari ciudate in comportamentul celor mici, in special. In plus, zaharul nu contine absolut deloc nutrienti, ceea ce inseamna ca este vorba strict de un aport de calorii goale – care vor duce rapid la crestere in greutate si obezitate.

Pentru multi dintre noi deserturile crude sunt singurele tipuri de deserturi care pot fi mancate. Persoanele care au alergii la gluten, la proteina laptelui de vaca si ou sau intoleranta la lactoza, in numar din ce in ce mai mare, vor descoperi aceste deserturi crude ca fiind minunate. Cei care tin post sau au niveluri ridicate de colesterol pot primi beneficii majore de pe urma consumului acestor dulciuri. Pentru unii dintre noi, care trec printr-o perioada de convalescenta, deserturile crude ar putea fi singurul tip de dulce pe care corpul lor sa-l poata gestiona. Dulciurile raw vegan sunt potrivite, de fapt, tuturor celor care iubesc mancarea buna. Pentru cei care doresc sa faca o schimbare de perspectiva si sa descopere alte texturi decat cele cu care am fost obisnuiti. In mod cert, sunt potrivite doar celor care nu au alergii la oleaginoase, cocos si alte ingrediente care stau la baza acestor produse.

Cand mananci prajituri raw vegan, inseamna ca nimeni nu are de suferit in urma producerii, nimeni nu are de suferit in urma consumului, ba mai mult, toti au numai de castigat! Cruelty free si guilt free. Asa-i ca este minunat?

Poti alege prajituri vegan raw pentru oricare dintre argumentele de mai sus, dar ele sunt o alternativa sanatoasa si nutritiva pentru toata lumea. Atata timp cat sunt consumate cu discernamant. Faptul ca sunt sanatoase nu inseamna ca pot fi mancate fara limita. Pentru ca vin la pachet, pe langa proteina (cca 18gr/100gr) si fibre (9-12gr/100gr sau mai mult, in functie de sortiment) si cu un numar de calorii (aproximativ 300kcal/100 gr). Propunerea noastra este sa fie mancate ca masa de sine statatoare.

Vin catre noi din ce in ce mai multi oameni care au inca multe intrebari despre deliciosele prajituri raw vegan si despre diferentele dintre acestea si cele non-vegane. Ne bucura sa vedem interesul crescut in aceasta directie. Iar noi ne bucuram sa demonstram ca „fara zahar, fara gluten, fara lactoza si fara ou” nu inseamna si fara gust, ba dimpotriva!

La Veganzza, ingredientele folosite sunt naturale, certificate ecologic, asadar ai un motiv in plus sa alegi calitatea si gustul desavarsit si sa te bucuri de beneficiile care vin la pachet.