nuci si seminte
Articole

Importanta activarii nucilor si a semintelor

Sunt foarte multe discutii despre activarea nucilor si a semintelor, pentru a neutraliza substantele anti-nutritive care se afla in mod natural in acestea. 

O sa ne concentram insa asupra catorva dintre ele, cele mai importante pentru sanatate, am zice noi.

Vom vorbi despre importanta activarii nucilor si a semintelor

Termenul de activare subliniaza faptul ca nucile si semintele crude sunt alimente vii care au nevoie doar de un mic stimul pentru a-si face disponibila valoarea nutritionala incredibila.

Toate nucile si semintele contin acid fitic.

Acidul fitic, cunoscut si sub numele de fitati, sau IP-6, este forma de depozitare a fosforului, in plante.

Acidul fitic se leaga de minerale precum zinc, fier, magneziu, calciu, crom și mangan in tractul digestiv, facandu-le indisponibile. Cand consumam alimente ce contin acid fitic, abilitatea noastra de a absorbi mineralele este afectata si pot rezulta deficiente minerale si pierdere osoasa.

Daca vei manca o mana de fructe cu coaja lemnoasa, fara a le activa in prealabil, din cand in cand, nu vei fi supus(a) unui risc mare de a obtine o carenta mare in absorbtia nutrientilor. Daca, insa, mananci o multime de fructe cu coaja lemnoasa si seminte (plus  cereale si leguminoase), in mod frecvent, acest lucru iti va afecta sanatatea.

Foarte multi oameni care urmeaza diete gluten free, substituie fainurile cu gluten, cu cele obtinute din nucile si semintele pe care le folosesc la consumul zilnic. 

Pentru ei, este extrem de important sa pregateasca faina de nuci si seminte, in mod corect, fata a risca sa se confrunte cu carente sau deficiente minerale.

Nucile si semintele contin fitaza

Fitaza este enzima care distruge fitatele.

Modul de a reduce acidul fitic si de a-l neutraliza este de a inmuia nucile, inainte de consum.

Acest lucru se aplica si in cazul boabelor si al leguminoaselor, cum ar fi soia.

Dacă observi o senzatie de disconfort la nivelul intestinului,  dupa ce ai consumat nucile, fara sa le fi hidratat in prealabil, atunci te confrunti cu indigestie. De asemenea, poti observa ca acestea for fi eliminate partial nedigerate., fara sa le fi hidratat in prealabil, atunci te confrunti cu indigestie. De asemenea, poti observa ca acestea for fi eliminate partial nedigerate.

Daca esti o persoana care mananca in fiecare zi mai multe produse din familia semintelor cu coaja lemnoasa, atunci este bine sa le activezi inainte de consum!

Importanta activarii nucilor si a semintelor 1
Gogosi raw vegan

Nucile si semintele contin inhibitori de enzime

Acestia impiedica incoltirea prematura a semintelor. Natura, in intelepciunea ei, a facut in asa fel incat nucilor si semintelor li s-a permis sa poata supravietui pentru perioade lungi de timp, in timp ce asteapta conditiile perfecte pentru a germina.

Aceste conditii includ caldura si umiditate.

O solutie salina este cea mai buna metoda de a dezactiva inhibitorii enzimelor din nuci si seminte. (Pentru boabe ar trebui sa utilizati o saramura usor acida).

Inhibtorii enzimei pot denatura substanta activa a unei enzime, ceea ce o face nefunctionala. Acest lucru determina ingreunata sistemului digestiv uman, care trebuie sa lucreze ore suplimentare.

Inmuierea elibereaza substantele anti-nutritive

Această metoda de preparare neutralizeaza inhibitorii enzimelor si transforma nucile si semintele in alimente perfecte, mult mai ușor de digerat. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care tin diete de vindecare si care au deja probleme digestive.

Este foarte important de stiut ca activarea le transforma, efectiv, in alimente minune, si deschide calea catre nutrienti, minerale, vitamine si alte beneficii pe care acestea le contin.

Tehnica aceasta minunata se pare ca era practicata, inca din vechime, de stramosii nostri. 

amandina raw vegan
Amandina raw

Multe culturi traditionale au folosit apa de mare, sarata, pentru a hidrata nucile si semintele, si soarele pentru a le usca.

Pentru activarea nucilor se pot folosi o sare de mare de buna calitate si apa, iar pentru uscarea lor fie un deshidratator, setat la 40-42 de grade, fie cuptorul electric, la cea mai mica temperatura si, eventual, cu usa deschisa.

Daca insa efortul ti se pare prea mare, iar lipsa de timp isi spune cuvantul (stiu exact despre ce vorbesc), poti apela oricand, cu mare incredere, la cei care fac acest lucru in fiecare zi, care iti pun la dispozitie nucile si semintele ready to eat, gata activate si numai bune de rontait. 

Iti dorim pofta mare si te invitam sa ramai aproape, pentru noi informatii interesante si utile, pentru sanatate!